fűszerész Vaníliarúd 5 g

fűszerész Vaníliarúd 5 g

Ezt a terméket egyik partnerünk sem forgalmazza. Kérjük, válasszon az alábbi termékek közül!

Amik még érdekelhetik

Termékleírás
FŰSZERÉSZ Vaníliarúd 5 g A vaníliarúd a  világ egyik legkedveltebb fűszere , ami  minden diétás édességet csak még finomabbá tesz . A vaníliarúd őshazája Mexikó, Honduras és Costa Rica, Domingo és Jamaica szigetén vadon tenyészik. A mexikói aztékok több száz éven át használták a vaníliát fűszerként, s adták uralkodóiknak hódolatuk jeléül. Néhány évvel Amerika felfedezése után a spanyol hódítók már ismerték a vaníliarudat. 1510-ben juttatták el az első tokterméseket Spanyolországba.  A 16. század végére egész Európában ismertté vált a vaníliarúd.  A vaníliát a világon sokfelé termesztik, legjelentősebb termesztő országai: Madagaszkáron a Bourbon-szigetek, a Csendes-óceán szigetvilág, és Brazília. 15—25 cm között változó tokterméseiben nagyon apró magok fejlődnek. Csírázásukhoz különleges gombák jelenlétére van szükség és hosszú évekre, míg virágzó növényekké fejlődnek. Hazánkban negyvennél több faja él.  A vanília hazánkban a nyár folyamán virágzik. A reggel nyíló virágok csak egy napig díszlenek. A mesterséges beporzás legalkalmasabb ideje a kora délelőtti időszak .  A sikeres beporzás után 7—9 hónap szükséges a kis termések beéréséhez.  A növényen beérett és leszedett termések még nem illatosak. A vaníliarúd  jellegzetes illata és feketésbarna színe az utókezelés alatt alakul ki.  A kezelés legfontosabb része a hüvelyek fonnyasztása és fermentálása. Állványokra kiterítve 24 óráig fonnyasztják. Az így előkészített terméseket gyékényre vagy pokrócokra terítik és letakarják. A nap melegétől és a nagy páratartalomtól néhány nap alatt a hüvelyek megsötétednek, puhává és rugalmassá válnak. 9—12 nap után a fermentálódás és száradás befejeződik, és készen áll az illatos, viaszos fényű fűszer. A vaníliarúd  aromáját  nem a héj, hanem az alatta található apró  magok sokasága adja , ezért ezt a részt egy késsel kell kikaparni, és így adni az diétás ételhez.   A megmaradt héjat pedig felhasználhatjuk xilit. eritrit ízesítésére . A vaníliarúd felhasználása:
  • sütemények,
  • kompótok,
  • fagylaltok,
  • krémek és
  • általában édes ételek,
  • likőrök,
  • édes levesek,
  • mártások ízesítésére.
  • Teában,
  • csokoládéban,
  • cukrászkészítményekben,
  • gyógyszerészetben és
  • a gyógyászatban egyaránt kellemes és értékes anyag.    
A vaníliarudat az étellel együtt süssük, főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják. Kiszerelés: 5 gramm 

Így is ismerheti: Vaníliarúd5g

Galéria

Vélemények

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.