Zatar fűszerkeverék, 50g

Megközelítés:
Javasolt útvonal:  

Ajánlataink a termékre

 

Zatar fűszerkeverék, 50g

590 Ft
+ 1 790 Ft szállítási díj
Szállítás: max 3 nap
irány a bolt »
bulkshop.hu
Termékleírás
Zatar fűszerkeverék A zatar fűszerkeverék a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke.

Összetevői
szezámmag, oregánó, kakukkfű, sumac (ejtsd: szumák) .

A sokféle változata létezik, melyek valamelyest különböző ízvilágot képviselnek.  A szinte kötelező szezámmagnak és oregánónak köszönhetően egyszerre friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná téve keleti-mediterrán származását.  
 A zatar konyhai felhasználása
A zatar fűszerkeveréket felhasználhatjuk sokféle étel ízesítésére, amelyeknél a közel-keleties ízvilágot szeretnénk kihangsúlyozni. Ajánljuk fő ételekhez, levesekhez, salátákhoz, hideg tálakhoz. Gyakorlatilag bármire rászórhatjuk: paradicsomra, avokádóra, kenyérre, lángosra, mártásra, sült krumplira; széles körűen felhasználható.  

Ha a zatar fűszerkeverékkel ízesítünk, más fűszerekre általában nincs is szükség, mivel a fűszerkeverék sok esetben önmagában is megállja a helyét.
Ettől függetlenül, ízlésünk szerint, társíthatjuk fokhagymával, friss zöld fűszerekkel, citrommal, pirított magvakkal vagy akár chili pehellyel.

A zatar fűszerkeverék sajátságos ízvilágát még jobban előhozhatjuk, ha olajon vagy növényi vajon pirítjuk. Hevítsük fel egy kis serpenyőben az olajat vagy zsírt, majd vegyük le a tűzhelyről, és keverjük el a zatar fűszerkeverékkel. Csepegtessük például pirított kenyérre.
 
 Mi az a sumacA sumac egy fűszer, mely a magyar konyhában még nem honosodott meg. A szömörcék családjába tartozik; a görög és a török konyhán kívül a közel-keleti gasztronómia is előszeretettel használja.
A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és - citrusokra emlékeztetően - fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.
A sumac igazi tartópillére a zatar nevű fűszerkeveréknek, ami az arab világban igazi alap már az egyiptomi idők óta.
A zatart serkentőszerként is használják, vizsgák előtt lehet érdemes ezzel a fűszerkeverékkel megszórt kenyeret, pitát fogyasztani. Kenyér készítése zatar fűszerkeverékkelZatar lapos kenyér készítése4 fő részére

Hozzávalók
300g finomliszt 
75 ml extra szűz olívaolaj
150 ml meleg víz
2 teáskanál élesztő por
1 teáskanál himalája só
3 evőkanál zatar fűszerkeverék
5 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. A közepén formázzunk egy kis lyukat és öntsük bele a 75 ml olívaolajat és a meleg vizet. A tésztát dolgozzuk össze a folyadékkal, amíg egy nem ragadós tészta masszát kapunk.
Takarjuk le az edényt, és tegyük egy meleg helyre legalább fél órára, amíg a tészta a duplájára nem dagad.
A tésztát tegyük egy liszttel megszórt felületre.
Osszuk el 4 felé, majd gyúrjuk kicsit a kezünkkel, és formázzunk lapos kenyérkéket a tésztából.
Egy kis tálban keverjük el a zatar fűszerkeveréket az 5 evőkanál olívaolajjal.
Egy kiskanál segítségével osszuk szét az így kapott keveréket egyenlő arányban a 4 lapos kenyér tetejére.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
7 percig süssük a 4 kenyérkét a sütőben.
Vegyük ki az elkészül zatar fűszerkeverékes kenyérkéket és fogyasszuk melegen vagy kihűlt állapotban.

Jó étvágyat!

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST  

                                                                  TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA 

Cikkszám: 21081

Galéria

Vélemények
Kérdezz felelek

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.